MOĆ PROMJENE MLADIH
Udruga za rad s mladima Breza

Projekt: Dualno obrazovanje/ naukovanje u Njemačkoj (2014./15.)

Savezna agencija za rad SR Njemačke/EURES  Njemačka i Hrvatski zavod za zapošljavanje/EURES Hrvatska  nastavljaju suradnju započetu prošle godine na programu MobiPro-EU (“The Job of my life”), vezano uz strukovno obrazovanje i osposobljavanje nezaposlenih osoba. Cilj programa je doprinijeti borbi protiv visoke nezaposlenosti mladih u Europskoj Uniji (EU) i osiguranju potrebnih stručnjaka u SR Njemačkoj, pri čemu su aktivnosti programa usmjerene na poticanje mobilnosti mladih nezaposlenih osoba iz država članica EU u dobi od 18 do 27 godina, koje zbog neusklađenosti kvalifikacija s potrebama tržišta rada imaju slabiju profesionalnu perspektivu u matičnoj državi.

Sustav dualnog obrazovanja/naukovanja u SR Njemačkoj

Program MobiPro-EU namijenjen je kandidatima s izraženim interesom za obrazovanje i zapošljavanje u zanimanjima traženima na njemačkom tržištu rada. Prije početka naukovanja kandidatima će se omogućiti učenje njemačkog jezika u Hrvatskoj, te usavršavanje  njemačkog jezika u Njemačkoj. Troškovi jezičnih tečajeva polaznicima će biti financirani iz programa MobiPro-EU.

Program traje od dvije do tri i pol godine (najčešće tri godine), a kandidat paralelno radi kod poslodavca (tri do četiri dana u tjednu) i pohađa nastavu (8-12 sati tjedno). Na taj način stječu se, osim teorijskih, i praktična znanja u zvanju za koje se osoba osposobljava, te se uz učenje stječe i radno iskustvo u struci.

Polaznici za vrijeme trajanja programa primaju novčanu potporu u maksimalnom iznosu od 818,00€/mjesečno. Navedenim iznosom polaznici pokrivaju životne troškove, uključujući troškove stanovanja (najam stana i režijski troškovi)
 
Osnovni preduvjeti za uključivanje u program:

  • dob između 18 i 27 godina
  • državljanstvo države članice EU/EGP-a
  • boravak izvan Njemačke ili boravak kraći od tri mjeseca u Njemačkoj
  • završena srednja škola (trogodišnji ili četverogodišnji program)
  • visoka motiviranost za uključivanje u određeni program naukovanja i zapošljavanje u navedenom zvanju, te interes za upoznavanje njemačkog načina života
  • poželjno je bazično poznavanje njemačkog jezika (potrebna razina varira ovisno o programu za koji se kandidat prijavljuje, od osnovnog A1 stupnja do poželjnog B1 stupnja), poznavanje engleskog jezika je prednost
  • isključeni su kandidati koji  su već pohađali neki od programa dualnog naukovanja, te kandidati koji posjeduju kvalifikaciju magistra struke (VSS)

Prijavu je moguće izvršiti isključivo online, putem sljedećeg linka: MobiProEU prijava.

Od 24. do 27. studenoga 2014. savjetnici ZAV-a koji rade na programu The Job of My Life održat će seriju online prezentacija o programu i odgovarati na pitanja zainteresiranih putem online chata na stranici programa The Job of my Life.
U ponedjeljak, 24.11.2014. prezentacije će se održati na engleskom jeziku, dok će u četvrtak 27.11.2014. program biti na hrvatskom jeziku.
Za više informacija molimo posjetite http://www.thejobofmylife.de/en/counselling-days.html.   

Izvor: http://www.hzz.hr/

MOĆ PROMJENE MLADIH
Udruga za rad s mladima Breza