MOĆ PROMJENE MLADIH
Udruga za rad s mladima Breza

Projekt "Moć promjene mladih"

Projekt "Moć promjene mladih" osigurat će sustavnu i koordiniranu podršku djeci i mladima koji izlaze iz domova, za samostalan i neovisan život, prevenirati moguću institucionalizaciju djece u riziku kroz pružanje redovite psihosocijalne podrške, te savjetodavno raditi s njihovim obiteljima


Udruga za rad s mladima BREZA više od deset godina pruža smještaj, te odgaja djecu i mlade s poremećajem u ponašanju u okviru svoje Stambene zajednice. Temeljem svoga radnog iskustva i u suradnji s Domom za odgoj djece i mladeži Osijek, Centom za socijalnu skrb Osijek i Centrom za socijalnu skrb Vukovar, te partnerstvom s Udruženjem „Djeca prva“ iz Zagreba, dobila je potporu za projekt pod nazivom Moć promjene mladih koji se financira EU sredstvima kroz IPA program Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici.

U sklopu projekta "Moć promjene mladih" održana je regionalna konferencija koja je bila prvo mjesto susreta predstavnika lokalnih i regionalnih samouprava, Ministarstva socijalne politike i mladih, socijalnih radnika, psihologa, predstavnika policije i pravosuđa, Zavoda za zapošljavanje, Savjeta mladih, te stručnih djelatnika organizacija civilnog društva i ostalih predstavnika institucija koje se bave poboljšanjem kvalitete života djece, mladih i obitelji iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske.
Regionalna konferencija okupila je više od 50 sudionika, te su doneseni konkretni zaključci vezani uz provedbu projekta. Svi su sudionici na participativan i otvoren način predložili članove koordinacijskog odbora za svaku županiju, čija će uloga biti definiranje Plana prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih i izrada Protokola o međusobnoj suradnji institucija i organizacija civilnog društva u radu s djecom, mladima i njihovim obiteljima.

Zaključeno je kako djecu i mlade bez adekvatne roditeljske podrške treba usmjeravati u preuzimanju odgovornosti za samostalan život, a poznato je kako oni najbolje uče kroz primjere odgovornog ponašanja odraslih. Važno ih je usmjeravati na odabir zanimanja koja su deficitarna/tražena na tržištu rada, ali još je važnije osigurati podršku poslodavaca koji bi trebali biti senzibilizirani za davanje prilika za učenje i razvoj (stjecanje prakse, ponašanje u poslovnom okruženju), mladih ljudi koji nisu imali kontinuiranu i zdravu podršku obitelji. Mlade u riziku dobro je povezati sa studentima koji najizravnije mogu pomoći svojim vršnjacima u nastavku obrazovanja i kvalitetnom razvijanju društvenih veza.
Udruga BREZA će u suradnji s Domom za odgoj djece i mladih Osijek od ljeta ove godine otvoriti tri nove stambene jedinice (dvije u Osijeku i jednu u Zagrebu), za mlade koji izlaze iz domova za odgoj djece i mladeži i koji nemaju kamo. Mladi smješteni u stambene jedinice imat će sustavnu podršku u osamostaljivanju i zapošljavanju.  

Druga kategorija korisnika s kojima će se raditi su djeca i mladi s problemima u ponašanju koji počinju već u dobi od 13 ili 14 godina, a kako bi se na vrijeme spriječio razvoj problema i preveniralo institucionaliziranje takve djece i mladih. Centri za socijalnu skrb će prepoznati djecu, mlade i njihove roditelje kojima treba pomoć, te će ih nakon pisane odluke stručnog tima upućivati u Udrugu Breza, gdje će se na kreativan i poticajan način aktivirati promjena za dobrobit svake upućene obitelji. Udruga Breza će u partnerstvu s Udruženjem „Djeca prva“ iz Zagreba provoditi redovite radionice i individualne savjetovanje s djecom, ali i grupe podrške, odnosno, škole za njihove roditelje.  

Na konferenciji je Senka Klarić predstavila Zakladu "Vaša pošta" koja je u nešto više od tri godine postojanja osigurala police životnog osiguranja za više od 200 mladih koji su napustili Domove za odgoj djece i mladeži iz cijele Hrvatske, što je jedinstvena i konkretna pomoć mladima, i primjer dobre prakse međusektorske suradnje.

MOĆ PROMJENE MLADIH
Udruga za rad s mladima Breza