ZAPISNIK S 2. SASTANKA KOORDINACIJSKOG ODBORA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Pozivu na drugi sastanak koordinacijskog odbora koji se održao 30. rujna 2014. godine u prostoru Centra za socijalnu skrb Vukovar odazvalo se 8 sudionika/članova. Predstavnik Grada Vukovar, Siniša Mitrović, ispričao se usmeno i pismeno za nemogućnost dolaska, ali i zamolio za zapisnik sa zaključcima da može pratiti razvoj procesa.
Prisutni predstavnici idućih institucija/udruga: Zvonimir Rogulja, Savka Mijonić (CZSS Vukovar), Ivan Branimir Vrdoljak (PP Vukovar), Silvana Jurič (Dječji dom Sv. Ana, Vinkovci), Dijana Antolović Lazić (Europski dom Vukovar), Vedrana Žilić (Učilište Studium), Josipa Glavurdić (predstavnica mladih) i Snježana Kovačević (Udruga za rad s mladima Breza).
Sastanak je održan od 13 do 14.30 sati.
Dnevni red:
1.    Aktualno (smještaj mladih)
2.    Rana intervencija – škole
3.    Grupe za roditelje
4.    Mladi i poslodavci
5.    Razno

1.    Udruga Breza informirala je prisutne o smještajnim kapacitetima i korisnicima posttretmana (1 stan u Zagrebu, 1 stan u Osijeku – muški, 1 stambena jedinica za ženske – vlasništvo Sveučilišta). Predstavnica Doma iz Vinkovaca naglasila je da je dobro znati da postoji mogućnost smještaja te da će razmisliti i ispitati postoje li potrebe od strane nekih bivših korisnika Doma za ovakvom vrstom podrške.

2.    Otvaranjem diskusije o školama i ranoj intervenciji zaključili smo da nemamo predstavnike škole, a da ih je iznimno važno okupiti i pojasniti važnost rane intervencije. Predstavnik policije rekao je da postoje dobre komunikacije i suradnje s nekim školama, ali da ona nije sustavna i ne odnosi se na sve. Predložen je zajednički sastanak u Vukovaru s predstavnicima svih osnovnih i srednjih škola s područja županije i to već krajem listopada.

3.    Udruga Breza u partnerstvu s Udruženjem Djeca prva krenula je s redovitim grupama za roditelje te su održana dva susreta (svibanj, lipanj) s roditeljima, a četiri susreta s djecom i mladima od čega su neki susreti provedeni u prostoru Europskog doma prema preporuci Savke Mionić, CZSS. Udruga Breza smatra da rad s djecom nije dovoljan jedanput mjesečno kako je planirano projektom, već puno češće te da trebamo svi zajedno razmisliti kako dodatno pomoći obiteljima u potrebi.  Snježana i Josipa obišle su obitelj Petrović neposredno pred sastanak i odnijele pomoć u odjeći. U razgovoru s predstavnicom Europskog doma zaključili smo da trebamo u rad s djecom (pomoć u učenju i stjecanje higijenskih navika) uključivati i studente socijalnog rada i pedagogije. Susret između Centra, Breze i Udruženja Djeca prva najavljen je za 14. 10. 2014.

4.    Mladi i poslodavci
Udruga Breza zahvalila se odazivu Učilišta Studium naglasivši važnost razumijevanja potreba mladih s PUP-om koji su česti polaznici Učilišta. Predstavnica Učilišta rekla je da je teško vidjeti mlade polaznike Učilišta koji sjede u klupama s odraslim ljudima, a ne sa svojim vršnjacima. Dodatno je istaknula da postoje projekti koji imaju edukacije koje mogu biti besplatne za neke od naših mladih korisnika te je dogovoreno korištenje kontakt mreže odbora za obavijest o takvim edukacijama.

Zapisnik sastavila
Udruga za rad s mladima BREZA

MOĆ PROMJENE MLADIH
Udruga za rad s mladima Breza